"Dnešní návštěvnost odhaduji na takových 800 lidí. Lidi zajímá, jak rekonstrukce dopadla a jsou asi také hrdí na to, že se ji podařilo po letech dokončit. Hlavně ti starší si Dřevěnku pamatují ještě z dob, když sloužila jako hospoda. Před rokem 1989 byla Dřevěnka nejvíce navštěvovanou hospodou v Úpici," řekl Šklíba. Podle něho do Dřevěnky v minulosti chodil i otec bratří Čapků, Antonín Čapek.

Provozovatelem památky je úpické Městské muzeum a galerie J. W. Mezerové. "Zájem je opravdu velký. Dnes a v neděli je vstup zdarma," řekla ČTK zástupkyně ředitelky muzea a galerie Eva Šlegrová.

Lidé mohou v Dřevěnce zhlédnout zatím jen část expozice skanzenového typu věnované hlavně životu měšťanů na přelomu 19. a 20. století, definitivně bude zkompletovaná do konce roku.

Rekonstrukci Dřevěnky město zahájilo v roce 2008 a vyšla na 18,3 milionu korun. Většinu nákladů pokryly dotace. Město zaplatilo 5,6 milionu korun.

Dřevěnka v současné podobě pochází z počátku 17. století a je jednou z mála dochovaných obytných staveb v Česku postavené technikou z hrubě otesaných nehraněných klád. Objekt, který byl od roku 2000 uzavřený, vlastnila od roku 2002 nizozemská firma. Objekt si pronajalo sdružení Chalupění a v části otevřelo čajovnu, historickou expozici a pořádalo společenské akce. V roce 2007 koupila budovu radnice. V roce 2010 byla stavba zařazena na seznam národních kulturních památek.