V jednotlivých pořadech účinkují soubory, cimbálové muziky, skupiny a sólisté z Horňácka a podjavorinské oblasti, zdůraznili pořadatelé na obecním webu Velké nad Veličkou.

Dnes začínají festivalové výstavy. Na obecním úřadě ve Velké najdou lidé výběr ze sochařského díla Franty Úprky, fotografie Josefa Fantury a historické plakáty Horňáckých slavností. V Javorníku připravili výstavu k životnímu jubileu zpěvačky Anny Kománkové.

Další expozice začne v pátek ve Válcovém mlýně ve Velké a je věnovaná 100. výročí vzniku Československa. Na programu jsou v pátek také první pořady na Horňáckém stadionu.

V sobotu se lidé mohou těšit na nejširší program. Bude tradiční jarmark i výstava drobného zvířectva, jednotlivé pořady věnovali tvůrci například horňáckým klarinetistům a 50. výročí souboru Velička. V neděli pokračuje jarmark a bude mše, odpoledne slavnosti skončí u větrného mlýna v Kuželově.

Horňácko je součástí Moravského Slovácka, leží na úpatí Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí. Je pověstné udržováním lidových tradic. Celou národopisnou oblast tvoří devět obcí s centrem ve Velké nad Veličkou a roztroušené samoty. Festival autentického folkloru celého Horňácka se konal poprvé v roce 1957.