Knirsch se narodil 11. června 1928 v Ostravě. Po válce vystudoval na konzervatoři v Brně hru na klarinet a ještě jako student poprvé stanul s taktovkou před svým big bandem. Knirschův orchestr míval podle pamětníků v 50. letech a první polovině 60. let vyprodané sály.

"Přebíral s neuvěřitelnou rychlostí novinky světových orchestrů. Co zaznělo z vysílání vídeňského rozhlasu či tehdy populárního Radia Luxembourg, bylo do týdne slyšet v podání Knirschova orchestru," napsal o Knirschovi před časem Brnožurnál Syndikátu novinářů jižní Moravy. K mikrofonu Knirsch přivedl také pozdější hvězdy populární hudby Milana Chladila a Evu Pilarovou.

V roce 1965 se Knirsch stal dirigentem vznikajícího Orchestru Studio Brno a v jeho čele stál 27 let. Odchod do Prahy prý nikdy nezvažoval. "Byl jsem tady spokojený, oslovoval jsem posluchače, jak jsem nejlíp uměl. A cítil jsem odezvu. Dělal jsem celý život to, co jsem dělat chtěl, a neměl jsem důvod dělat to jinde," řekl v roce 2015 v České televizi.

V nabídce vydavatelství Supraphon lze najít desítky nahrávek, na kterých se Knirsch podílel s umělci jako Pavel Novák, Helena Blehárová, Bob Frídl nebo Milan Černohouz. Kromě dirigentské činnosti a práce v rozhlase se Knirsch věnoval také komponování písní a velkých orchestrálních skladeb.

Knirsch byl držitelem Ceny města Brna. Od Nadace Život umělce získal Senior Prix 2008 za celoživotní mistrovství.