Předem neohlášená vystoupení za doprovodu violinofonu, tedy nástroje vytvořeného spojením houslí s plechovou ozvučnicí, se odpoledne konala během jízdy dvou spojů přepravujících pracovníky dukovanské elektrárny směrem na Moravský Krumlov a na Třebíč.

"Ke svým kulatým narozeninám vybral festival to nejlepší ze své historie a nabídne i řadu programových novinek," řekl ČTK manažer festivalu Jaroslav Kocurek. Kromě Jaroměřic budou koncerty v Dalešicích, Dukovanech a ve Valči.

Program festivalu připomene i 100. výročí vzniku Československé republiky. V úvodu symbolicky vystoupí tenoristé z Česka, Slovenska a Rakouska - Aleš Briscein, Tomáš Juhás a Philipp Kapeller.

Koncert v jaroměřickém kostele svaté Markéty 7. srpna bude věnován duchovním skladbám barokních mistrů, v Sále předků jaroměřického zámku připomene o týden později Ensemble Damian 340. výročí narození někdejšího majitele panství a mecenáše barokního umění Jana Adama z Questenberka. "Jako jeden z nejmilejších gratulantů se 11. srpna do Jaroměřic nad Rokytnou po šesti letech vrátí Miroslav Žbirka s Moravskou filharmonií Olomouc," uvedl Kocurek.

Mezi magnety bude podle očekávání pořadatelů patřit i vystoupení zpěváka Tomáše Kluse 8. srpna v zámeckém parku ve Valči. Sestry Havelkovy navodí 12. srpna swingovou hudbou atmosféru první republiky na zámku v Dukovanech. Festival vyvrcholí v jaroměřickém zámeckém parku 18. srpna uvedením Symfonie č. 9. d moll s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena.

Festival pořádá ve spolupráci s Krajem Vysočina, městem a státním zámkem Jaroměřice nad Rokytnou koncertní agentura ARS/KONCERT. Podrobný program je na webu.