Podle Pichla je datum koncertu 21. srpna náhodnou shodou, přestože si letos stejně jako vznik PPU připomíná země padesátileté výročí od vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území bývalého Československa.

"Nejen, že jsou Plastici hudební legendou, která překračuje hranice naší republiky, ale dodnes, po padesáti letech činnosti, zde hrají lidé, kteří měli významnou roli a zásluhu na tom, že je v naší zemi demokracie," připomněl pro Radniční noviny starosta městské části Praha 3 Alexander Bellu (ODS), který je s příspěvkovou organizací Za Trojku iniciátorem akce.

Po nedávných rozkolech v kapele se PPU představí v sestavě Josef Janíček (klávesy, zpěv), Vratislav Brabenec (saxofon, zpěv), Jaroslav Kvasnička (bicí, zpěv), Johnny Judl jr. (baskytara, zpěv) a David Babka (kytara. zpěv).

Příspěvková organizace Za Trojku letos ještě chystá s PPU a Ústavem pro studium totalitních režimů několik programů pro základní a střední školy. Půjde nejen o hudbu, ale návštěvníkům se představí i známé osobnosti undergroundu.

PPU vznikli v roce 1968. První koncert měli 2. února 1969. S nástupem normalizace byl v roce 1970 kapele odebrán profesionální status a vybavení. Státní šikana vyvrcholila zatčením všech členů skupiny v březnu 1976. Vzbudilo to protesty mezinárodní kulturní veřejnosti. Při kampani na jejich obranu se zformovala pozdější Charta 77. Svá v zahraničí vydaná alba, která kolovala v kopiích mezi zastánci nezávislé kultury, mohli PPU ve své vlasti vydat až po roce 1989.