Dudák a sběratel z Nizozemska vlastní 104 dud, sbírku zapůjčil muzeu. K zajímavostem patří dudy z Íránu, Turecka, Gruzie či Ázerbájdžánu. Nejstarší, z 19. století, jsou italské dudy zampogna. Zampognari byli dudáci, kteří jako potulní muzikanti chodili na počátku 20. století Evropou a hráli. "Dudy zampogna jsou velmi výjimečné. Znám mnoho lidí, kteří mají doma o Vánocích jesličky a vždy tam jsou pastýři s dudami zampogna," uvedl de Groot.

Ceny vystavených dud se pohybují v desítkách tisíc Kč. Podle Novotné je nejzajímavější, že se sešlo 69 různých typů dud na jednom místě. "České návštěvníky může překvapit vitrína s dudami z Asie," řekla kurátorka.

Jeroen de Groot začal jako mnoho dudáků v Nizozemsku hrát na skotské dudy. Poprvé se s dudami setkal, když městem Zaandam pochodovala kolem roku 1970 dudácká skupina a když četl komiks o skotském hrdinovi Robu Royovi. První dudy koupil v roce 1976 ve skotském městě Fort William. "Moji rodiče museli trpět rámusem, odešel jsem bydlet samostatně," uvedl.

Většina lidí na světě, jak řekl, zná jen skotské dudy. Jsou velmi hlasité, známé jako nástroj války, ale slouží i na oslavách a obřadech, objevují se i ve filmu Bonnie Scotland, kde hrají Laurel a Hardy. "Mají silný zvuk a využívají se ve dvorské, taneční či středověké hudbě," uvedl sběratel, který hraje ve skupině Hailander, s níž absolvoval již na 1000 koncertů a pravidelně vystupuje i ve Strakonicích.

Sběratelská vášeň u něj propukla, když objevil knihu Dudy od Anthonyho Bainese. Půjčoval si další knihy, začal se ptát na sběratelských burzách. Kromě 104 dud zahrnuje jeho sbírka 200 gramofonových desek, 200 CD, 100 knih, 200 poštovních známek, 200 tisků a několik tisíc pohlednic.

Některé země mají sedm druhů dud. Sběrateli, který má nyní lásku ve Strakonicích, se hodně líbí dudy z Gruzie. Okouzlily ho, když potkal gruzínskou kapelu na estonském dudáckém festivalu. "Jaká muzika, jaký temperament! Gruzínský zpěv je to nejkrásnější na světě," uvedl. Na koupi dud se dohodli, když v noci pili silný gruzínský nápoj. Snadno sehnat lze, jak řekl, tuniské dudy, ale nikdy ještě nepotkal tuniského dudáka.

Strakonice každý druhý rok pořádají Mezinárodní dudácký festival, kam jezdí 20.000 lidí. Letos bude jeho 23. ročník 23. až 26. srpna. Ve městě je 12 dudáckých skupin, socha dudáka je i na kruhovém objezdu v centru.