Pod taktovkou 63letého britského dirigenta hrála Berlínská filharmonie 16 let. Pozici šéfdirigenta nyní převezme Kirill Petrenko, jež byl dosud hudebním ředitelem Bavorské státní opery. Rattle už naopak započal práci ve své nové roli hudebního ředitele Londýnského symfonického orchestru. Se svou rodinou chce ale rodák z Liverpoolu nadále žít v Berlíně.

Ve středu britský mistr naposledy vedl klasický koncert zdejší filharmonie a poděkoval při tom "mému skvělému orchestru" a "mé milé berlínské veřejnosti". Agentura Reuters podotkla, že na generálku rozlučkového koncertu pod širým nebem v sobotu večer dorazily tisíce lidí, ačkoli panovaly deštivé podmínky a němečtí fotbalisté právě bojovali o první vítězství ve skupině světového šampionátu.

V rozhovoru publikovaném na webu Berlínské filharmonie Rattle uvádí, že i po tolika letech v pozici šéfdirigenta pro něj zůstalo záhadou, jak tento orchestr funguje. Jde prý o těleso zcela odlišné od všech ostatních, která za svou kariéru vedl, podobné spíše "úplně gigantickému smyčcovému kvartetu, se všemi hádkami, slovním násilím a frustracemi".

"Svět se obrovským způsobem změnil a oni (filharmonici) jsou v neuvěřitelně privilegované pozici, ať si to uvědomují, nebo ne. Myslím, že jsou teď více součástí tlukoucího srdce města," řekl Rattle o svém působení u filharmonie. Během oněch 16 let hrál berlínský orchestr nejčastěji druhou symfonii Johannese Brahmse (34krát), 26krát zazněla Beethovenova devátá symfonie.