Mezi finálovou osmnáctku postoupilo 12 tanečníků z dopoledního předkola a k nim se připojilo sedm vítězů regionálních kol a vítěz loňské soutěže. Nejlepšího tanečníka vybírala odborná porota. "Hodnotil se zpěv a tanec verbuňk. Posuzuje se k tomu ještě i pohyb a dané figury, ale také jak vypadá kroj," uvedl Bobčík.

Žmola nebyl na soutěži poprvé. "Myslím, že jsem tu byl dvakrát třetí a jednou druhý. Verbuňku se věnuju od 18 možná 19 let. Snažím se kombinovat drobné prvky a rychlejší i pomalejší cifry," uvedl devětadvacetiletý vítěz z Uherskohradišťska.

Druhý skončil Milan Pokorák a třetí Martin Vašulka, oba z Kyjova.

Podle Bobčíka se jen na verbuňk přišlo podívat 5500 lidí. "Nikomu nevadilo, že byla zima. Na návštěvnost to nebude mít vliv," dodal Bobčík.

Mezinárodní folklorní festival přichystal od čtvrtka do neděle přes 40 pořadů. Celkem nabízí 3500 účinkujících z České republiky a 300 ze zahraničí. Letošním zpestřením jsou zahraniční soubory z Maďarska, Indonésie, Mexika, Ruska a Číny.

Akce se letos připojila k oslavám stoletého výročí vzniku Československa dnešním společným vystoupením souboru Ondráš a Slovenského lidového uměleckého kolektivu (SĽUK). Obě profesionální tělesa patří v zemích bývalého Československa ke špičce umělecké lidové tvorby.

Minulý rok navštívilo festivalový areál 33.000 platících diváků. Pořadatelé letos očekávaní obdobnou návštěvnost. Vždy ale hodně záleží na počasí, krojovaní účastníci se necítí moc dobře v tropických vedrech, na druhé straně návštěvníkům může být v chladnějším počasí zima.