"Výstava představuje vynálezy a objevy, jež vedly ke vzniku kinematografie, kočovným kinům i prvním stálým biografům. Seznámí návštěvníky se zakladatelskými osobnostmi české kinematografie, které stály před i za kamerou. Dozvědí se také, jak se první filmy vyráběly a jak vypadaly nejstarší filmové ateliéry," uvedla mluvčí muzea.

Expozici ocení především příznivci kinematografie, ale také techniky. Návštěvníci se mohou těšit na oživlé chronofotografie od Étienna-Julese Mareye, díky nimž se na chvíli přenesou do Paříže na přelomu 19. a 20. století. Téměř v životní velikosti uvidí kočovný kinematograf Aloise Boudy a seznámí se i s historií kin v Olomouci. "První kinematografická produkce se v Olomouci odehrála už v roce 1896, tedy krátce po Praze. První stálé biografy se objevují na přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století - kina Orania, Atlantis. V době největšího rozmachu biografů se jich v Olomouci nacházela a fungovala více než desítka," uvedl kurátor výstavy Martin Zdražil. Doplnil, že kina postupně zanikala a v současnosti existuje v Olomouci pouze jedno klasické kino Metropol.

Přímo ve výstavním sále mohou filmoví fanoušci zhlédnout hrané i dokumentární filmy z počátků kinematografie v českých zemích. K dispozici budou mít i originální fotopoint, kde se mohou vyfotografovat v dobových kostýmech. Podle ředitele Vlastivědného muzea v Olomouci se podařilo rozsáhlou a organizačně náročnou výstavu uskutečnit díky spolupráci s Národním technickým muzeem, která by měla pokračovat i v budoucnu.

Další příležitost nahlédnout do bohatých sbírek tohoto muzea budou mít Olomoučané už 19. a 20. července, kdy do města během oslav stého výročí založení republiky zavítá souprava železničních vozů, které v různých etapách sloužily československým prezidentům.