Dnešní slavnostní zahájení festivalu na hlavním pódiu Klicperova divadla patřilo Národnímu divadlu Brno, které uvedlo hru U kočičí bažiny v režii Martina Františáka a v dramaturgii Pavla Jurdy. Slavnostní zakončení, které bude 29. června opět na hlavní scéně Klicperova divadla, organizátoři svěřili slovenskému Radošínskemu naivnému divadlu Bratislava s představením Besame mucho anea čo sa skrýva v kufri (a v nás) v režii Ondreje Spišáka.

"Letos jsme se zaměřili na co největší propojení těch tří subjektů, které se na festivalu podílejí. Chceme, aby byl festival, co nejrozmanitější a pro co nejširší spektrum diváků," řekl ČTK Sedláček. Žádné změny v programu nejsou zatím hlášeny. "U venkovních produkcí ale do toho může vstoupit počasí, pak bychom to operativně řešili a lidi předem informovali," řekl Sedláček.

Lidé, kteří nemají vstupenky, podle něho nejsou bez šancí. "Lze je stále sehnat, lidé to mohou zkusit i na představení, která jsou vyprodaná a zeptat se na pokladně před představením. Stává se, že někdo z potvrzených hostů nedorazí a je možné, že několik míst se ještě objeví," dodal Sedláček.

V Klicperově divadle se mohou diváci těšit na více než 40 představení na pěti scénách, na hlavní scéně, ve Studiu Beseda, v komorní scéně V Podkroví, na Letní scéně a v šapitó. Program se uskuteční také v Divadle Drak, kde je připraveno asi 50 představení.

Takzvaný Open Air Program nabídne mezi 160 až 200 produkcemi na různých místech v historickém centru Hradce Králové. Během osmi festivalových dnů tak ožijí improvizacemi, tanečními performancemi či žonglérskými výkony venkovní prostory, jako jsou Gočárovo schodiště, Malé náměstí i Žižkovy sady. Hradecký festival každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků.