Výstavu muzeum uspořádalo při příležitosti nedožitých 90. narozenin Komárka, který zemřel jako čtyřiasedmdesátiletý v roce 2002. V muzejní galerii je 36 obrazů, které namaloval v letech 1948 až 2000. "Největší počet obrazů je z 60. let, což považuji možná za nejzajímavější období Vladimíra Komárka," řekl Šnaiberk. Podle něj mohou návštěvníky například překvapit portréty z 50. let, jsou na nich sochař František Pavlů či neznámé dívky. Na jiných obrazech je motivem pohled na kostel ve Vysokém nad Jizerou či semilské muzeum. "A taková rarita je třeba obraz houby, který je nejstarším vystaveným obrazem," uvedl ředitel muzea. Komárek ho namaloval pro svoji kamarádku jako vzpomínku na společný výlet na houby.

Muzeum pro výstavu, jež potrvá do 26. srpna, přetvořilo jeden sál do podoby Komárkova ateliéru. "Jsou tam autentické věci z jeho ateliéru v Nedvězí, jeho malířský stojan, štětce, plátna a dokonce i jeden nedomalovaný obraz," řekl Šnaiberk. V sále je i cyklus grafik, které byly předlohou pro Komárkovy nejvýznamnější ilustrace. Doplňuje je videoprojekce, různé dokumenty, články, plakáty i kalendáře. "Je to takový ateliér, kde si mohou návštěvníci posedět v ušáku, pustit nějaký ze čtyř filmů či něco přečíst," dodal ředitel muzea.

Komárek je patrně nejznámější semilský výtvarný umělec. Na Semilsku se narodil a znovu tam pak žil od 60. let minulého století. Nazýval se malířem Pojizeří a byl pravidelným účastníkem každoročních setkání pojizerských malířů. Komárek byl nejen známým malířem a grafikem, ale také vyhledávaným ilustrátorem, glosátorem a literátem. Známé jsou jeho ilustrace k Máchově Máji či Hrubínově Romanci pro křídlovku. Oblíbený byl nejen díky své tvorbě, ale i pro svou přátelskou povahu, životní optimismus a humor. Vypravěčské umění mnohokrát prokázal v pořadu Tobogan stanice Praha Českého rozhlasu. Jeho díla vlastní desítky českých i zahraničních galerií, umělec je představil na 150 samostatných výstavách po celém světě. Své obrazy Komárek označoval za kousek ticha v současném kultu ošklivosti. Nechtěl šokovat. Maloval bezbranné lidi s citlivou duší.