Prohlídková trasa je koncipována chronologicky jako vývojová expozice připomínající ve třech místnostech stavebníky zámku pány z Vrbna a ve zbývající části nejvýznamnější majitele knížecí rod pánů z Hanau.

"Úplně nově připomínáme německé majitele, rod pánů z Hanau a z Hořovic, kteří v polovině 19. století přišli na hořovické panství. Byl to významný knížecí rod, byli spřízněni s nejrůznějšími panovnickými rodinami, s anglickou, dánskou, pruskou královskou rodinou. Byli tady v podstatě po prusko-rakouské válce ve vyhnanství," uvedl Knížek.

Návštěvníci si v apartmánech knížete a kněžny prohlédnou osobní předměty reprezentativní povahy, dobové vybavení, portréty majitelů nebo rozsáhlý soubor portrétních fotografií knížecí rodiny. "Chceme třeba ukázat i to, že v 19. století manželé nesdíleli společnou ložnici. Každý měl své obytné místnosti," dodal kastelán.

Na novou trasu navazuje dosavadní interiérová instalace bytu posledních šlechtických majitelů z let 1921 až 1945 s místnostmi služebnictva. Třetí prohlídkový okruh pak tvoří stálá výstava historických her a hraček šlechtických dětí.

Hořovický zámek, který je původně barokní stavbou upravovanou v 19. století, nechal vystavět hrabě Jan František z Vrbna a Bruntálu. Kvůli chybějícím archivním materiálům však nelze s jistotou přesně říci, kdy tato památka vznikla, a není známo ani jméno jejího architekta. První zmínka o zámku byla učiněna před třemi staletími v soupisu pozůstalosti po Janu Františkovi.

Během rekonstrukce střechy na zámek zavítalo ročně kolem 15.000 návštěvníků, předtím to bylo zhruba 25.000 ročně. Knížek věří, že s otevřením nového okruhu návštěvnost opět stoupne.