Slavná mezzosopranistka v Krásné Heleně ztvární titulní roli, vedle toho se představí 2. srpna v závěrečném programu, který nabídne antický kabaret Smaragdová destička v roli bohyně Héry. Naváže tak na loňské představení Carmen Y Carmen s Bárou Hrzánovou. Představení budou lidé moci vidět v Pippichově divadle. "Vyjadřovat se jinak než zpěvem pro mě není jednoduché, ale vrhla jsem se do toho s vervou," uvedla Pecková.

Festival rozezní 31. srpna také historickou budovu zrekonstruovaného kostela sv. Josefa v areálu bývalého kapucínského kláštera, kde je nyní muzeum barokních soch. Zde uvede Orchestr L'armonia terrena pod vedením Zdeňka Klaudy operu Christopha Willibalda Glucka Paride ed Elena. V roli Parida se představí Jarmila Balážová, jedna z loňských frekventantek interpretačních kurzů, které jsou na konci srpna na programu i letos.

Součástí přehlídky je 1. září happening s hudbou, módou, vařením a vystoupením hostů v Medlešicích, odkud Pecková pochází a kde se narodila matka slavné operní pěvkyně Emmy Destinové.

Zlatou pecku 2. září zakončí kabaret Smaragdová destička, ve kterém se v roli Herma představí držitel ceny Thálie Daniel Bambas. "Jako první mě oslovil autor a režisér představení Tomáš Vondrovic, se kterým jsem už několikrát pracoval na krásných věcech pro rozhlas. A když mi řekl, že bych se v tom projektu setkal s Dagmar Peckovou, jejíž umění a vitalitu jsme vždy obdivoval, nebylo co řešit," řekl Bambas.

Festival Zlatá Pecka Chrudim, který pracuje s rozpočtem 1,3 milionu korun, loni navštívilo 2000 lidí. Téměř všechna představení byla vyprodána. Celý program je na www.zlatapeckachrudim.cz.