S příští sezonou budou mít herci opravené šatny a prostory patřící k Malé scéně, pro diváky se opravují toalety u divácké šatny, plánovaná je nutná výměna koberců, výmalba a nová sedadla v hledišti, uvedla mluvčí.

"Snad už na střední škole, kdy jsem hodně kreslil a zajímal se o divadlo, jsem si zapsal seznam toho, co by mělo být dobrému divadlu předpokladem: okamžitost, pohotovost, bezprostřednost, pokušení, duchapřítomnost i blesková reakce, projev zpříma i spatra, smysl pro časomíru i extempore, také umět varírovat s nenadálostí v zádech - pak lze docílit všemožného. Tyto předpoklady se časem prohloubily a po různých zkušenostech tu byla Ypsilonka," říká Jan Schmid, ředitel divadla, které založil v 60. letech původně v Liberci jako nezávislou experimentální skupinu a po celou dobu je jeho tvůrčí a hybnou silou.

V Ypsilonce za více než půl století vzniklo na stovky inscenací, improvizovaných večerů i happeningů. Divadlem prošla řada osobností, některé jsou s ním téměř od počátku až dodnes. Vedle Schmida je to třeba herečka Jana Synková nebo skladatel Miroslav Kořínek.

Oslavy půlkulatého jubilea divadlo plánuje na podzim ve dvou etapách. "Po loňském úspěchu s venkovním, volně přístupným programem, divadlo zahájí oficiálně sezonu v pondělí 17. září ve 12:00 v pasáži Olympic krátkým pásmem písní z některých, především nejnovějších hudebně-tanečních inscenací a slavit bude potom celý týden," uvedla mluvčí. Na programu bude kmenová Prodaná nevěsta i jubilejní 100. repríza Fausta a Markétky, po které je ještě plánovaná beseda s diváky a hosty, a to nejen o historii Ypsilonky, oslavách výročí, ale také o jejím dalším směřování i o směřování divadel či kultury obecně.

Divadlo uvede také Varieté Freda A. jako partnerské představení televizního festivalu Zlatá Praha, který si letos také připomíná 55 let existence. Do dramaturgie týdenních oslav divadlo zařadilo i jednu z nejnovějších inscenací Kostky jsou vrženy aneb Don Juan a hlavně pocta Jaroslavu Ježkovi a týden zakončí komedií Hlava Medúzy, kterou má na repertoáru od roku 1996. Jiří Lábus získal za svou roli v této inscenaci Cenu Thálie. Jan Schmid dostal loni na Tháliích Cenu Kolegia za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.