Součástí týdne budou akce nejrůznějšího typu, mezigenerační aktivity, setkání se spisovateli nebo malé dílny pro děti a rodiče. Cílem projektu je motivovat rodiče, aby svým dětem hlasitě předčítali.

Program v hotelu Ambassador bude moderovat herec Martin Dejdar. Na akci vystoupí mimo jiné i autorka dětských knížek Ivona Březinová, manželé badmintonista Petr a biatlonistka Gábina Koukalovi a herci scénického čtení Listování s představením Zahrada od Jiřího Trnky. Hosté si užijí i hudební doprovod v podání kapely Mirai.

"My, rodiče, míváme často dojem, že bychom svým dětem měli vnímání světa uspíšit, zatraktivnit, otevřít jim všechny možné přístupové cesty. Naše děti však nejvíce potřebují přítomnost druhého člověka, ne toho virtuálního na displeji televize nebo chytrého mobilu, ale živého, moudrého průvodce. Ne vždy si uvědomujeme, jak negativní vliv na dětskou duši má přebytek virtuálních vjemů. Myšlenka čtení dětem je tak univerzální, že není důvod jí vytyčovat hranice," uvedla Eva Katrušáková, ředitelka iniciativy Celé Česko čte dětem.