Do aukce letos přispělo svými díly 147 výtvarníků. Mezi autory byl například Kristián Kodet, Jiří Slíva, Ivan Baborák, Boris Jirků či Iva Hüttnerová. "Největší zájem vzbudila klapka Maroše Churyho, která byla vydražena za 110.000 korun. Šlo o klapku s motivem filmu Obecné školy, na které je vyobrazen Jan Tříska s houslemi. Autor se do projektu vrátil po několika letech a jeho klapky byly vždy vysoce ceněny," uvedla mluvčí festivalu.

Na rozdíl od předchozích let, kdy se klapky vždy dražily od začínající částky 3000 korun, se u některých žádaných umělců začínalo letos na vyšších cenách, a to od 10.000 až 20.000 korun. Zájem byl například i o klapku Hrej si a nezlob od Dagmar Dudové, která se vydražila za 70.000 korun či o klapku s názvem Rudolf II. od Karla Musila, za kterou její majitel zaplatil 45.000 korun. Pořadatelé stejně jako v minulém roce jednu klapku dražili elektronickou aukcí na portálu Aukro.

Všechny peníze budou v pondělí rozděleny mezi vybrané filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. "Do letošního ročníku jsme zaregistrovali 91 projektů, 11 z nich postoupilo do druhého kola," uvedl předseda správní rady Nadačního fondu Filmtalent Zlín a prezident festivalu Čestmír Vančura.

Projekt Salon filmových klapek odstartoval v roce 1998 a za dobu existence projektu vzniklo 2369 klapek, které putovaly do soukromých sbírek. Nejúspěšnější byla dosud klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná, klapka rozevřená. V roce 2008 za ni dal kupec 199.000 korun. Před dražbou se klapky v podobě uměleckých děl vystavují na několika místech České republiky, letos poprvé zavítaly i do Bruselu.

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně začal v pátek. V letošním 58. ročníku uvede premiérově 199 filmů, z toho 18 ve světových, mezinárodních či distribučních premiérách. Festival nabídne 300 snímků z 55 zemí. Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu potrvá do 2. června. Loňský ročník navštívilo více než 125.000 lidí.