Součástí dnešního programu festivalu bude také odpolední promenádní koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod taktovkou dirigenta Václava Blahunka, který se uskuteční ve Valdštejnské zahradě.

Provedení baladické kantáty Svatební košile Antonína Dvořáka svede dohromady mladé české sólisty - tenoristu Samka a basbarytonistu Plachetku. Vedle nich se představí sopranistka Eva Hornyáková, sólistka Slovenského národného divadla, která patří k nejvýraznějším pěvcům slovenské operní scény. Zpívat s nimi bude Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem.

Plachetka vedle úspěchů na české scéně zažívá mimořádně úspěšnou kariéru v zahraničí, zejména jako člen souboru Vídeňské státní opery a pravidelný host Metropolitní opery. Samek je stálým hostem operního souboru Národního divadla, ale hostuje také v Plzni, v Brně, Ostravě a Bratislavě a na německých operních scénách. Má angažmá ve Státní operetě v Drážďanech. V poslední době se podílel na živých nahrávkách Smetanovy opery Dalibor v Londýně a Fibichovy Nevěsty messinské v Magdeburgu.

Rakouský dirigent Arming byl před časem šéfem Janáčkovy filharmonie Ostrava a právě od té doby má blízko k české hudbě a k češtině.

Pražské jaro 12. května otevřela Smetanova Má vlast v podání České filharmonie vedené Tomášem Netopilem. Závěr festivalu bude 3. června patřit Slovenské filharmonii s novým šéfdirigentem Jamesem Juddem. Více informací se nachází na www.festival.cz.