Přímo na inscenaci ale je zhruba dvacítka členů hnutí Slušní lidé a dá se očekávat, že se pokusí průběh představení narušit.

Na náměstí se protestovalo už odpoledne. Dorazili křesťanští aktivisté, kteří - slovy jednoho z řečníků - vyhlásili vládu Krista nad městem a mluvili o kulturním barbarství. Kritické reakce části brněnské veřejnosti vyvolala zejména fotografie z tohoto představení, na které postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu.

Skupina asi deseti protestujících se už odpoledne postavila přímo před vstup do divadla, kde hosté z Rijeky a Lublaně spornou inscenaci odehrají. Protestující měli kříž, transparenty či žlutou vlajku s rudým nápisem Ježíš. V projevech kritizovali divadelníky i město, které festival Divadelní svět sponzoruje skrze Národní divadlo Brno, svou příspěvkovou organizaci.

Sládek v odpoledním projevu haněl zejména islám, ale i divadelníky, kteří by podle něj neměli provokativní hry hrát za veřejné peníze. Několik naslouchajících vybízel, ať si prohlédnou lidi, kteří půjdou na představení.

V dolní části měli pódium pro hudební vystoupení další křesťanští aktivisté. Jeden z protestujících Jan Rozek dnes ČTK napsal, že aktivisté vyčerpali všechny způsoby, jak uvedení inscenace zabránit. Marně se obraceli na policii, soudy, státní zastupitelství i politiky, nyní už jim zbývá jen pokojný protest. "Celým svým počínáním jsem se snažil nabídnout společnosti otázku, zda i křesťané mají práva a je slušné je urážet," uvedl Rozek.

Inscenaci chorvatského režiséra Olivera Frljiče předem odsoudila katolická církev a někteří politici. Frljič patří k respektovaným evropským režisérům, jeho inscenace ale často vyvolávají širší veřejnou debatu o ožehavých otázkách, nebo přímo způsobují skandály.

Festival už ve čtvrtek nabídl Frljičovu varšavskou inscenaci Prokletí, která takové protesty nevyvolala. Do zamčeného sálu se pouze snažilo dostat asi 20 příznivců hnutí Slušní lidé. Na dnes uváděnou inscenaci si příznivci hnutí koupili lístek.

Festival Divadelní svět dnes nabídl i další představení, třeba od hostů z Poznaně či Budapešti. Pozdě večer v Redutě zájemci zhlédnou festivalovou inscenaci Jiřího Bartovance Obrys, autorský komentář k mezním událostem ovlivňujícím směřování společnosti. Tématem letošního ročníku Divadelního světa je svoboda a její křehkost. Skončí 30. května.