Sochy zobrazují Pannu Marii a svatou Markétu, která již měla ulomenou paži, ve které dřív držela ratolest. "Pravděpodobně jde o import z Vratislavy kolem roku 1500. Od 19. století se s nimi moc nedělo. Díky tomografii nemusíme dělat invazivní průzkum, což znamená odběry vzorků," řekla Dáňová.

Zařízení naskenuje sochu, poté zobrazuje půlmilimetrové příčné řezy dřevem a jejich hustotu. Protože se jedná o neživou věc, mohou lékaři použít větší sílu záření. "Na řezech je vidět struktura sochy, můžeme udělat její 3D zobrazení," řekl primář radiodiagnostického oddělení Leoš Ungermann.

Obě sochy jsou v podobě mělkého reliéfu. V minulosti již byly opravovány a znovu barveny. Dřevo také napadl červotoč. Stále jsou však v relativně dobrém stavu, řekla ČTK restaurátorka Hana Vítová. "Struktura dřeva napadeného červotočem je perníková, ještě se nerozpadá na prášek. Vzadu je socha zpevněná pryskyřicí a voskem. Na tomografu třeba zjistíme, do jaké hloubky roztok pronikl," řekla.

Již před dvěma lety podstoupily vyšetření počítačovou tomografií jiné gotické sochy. Lékaři tak již mají zkušenosti, jak přístroj pro skenování dřeva nastavit. Po dvou letech od skenování je už téměř po dokončení oprav například Panna Marie Bolestná, tomograf restaurátorce velmi pomohl. "Socha byla přebandážovaná plátnem, překrytá vrstvami laku, což nám průzkum ukázal. Bylo jasné, že to bude docela oříšek, jaký zvolit správný směr restaurování," řekla Vítová.

Klinika radiologie také loni zkoumala 3000 let staré bronzové vědro, které našel náhodný nálezce v katastru obce Kladina na Pardubicku. Vědro bylo velké, proto lékaři použili rentgen, a oddělené dno sledovali s pomocí počítačové tomografie. Nádoba zdobená ornamenty sloužila patrně k obětnímu obřadu. Po restaurování a konzervaci ji návštěvníci uvidí v expozici Východočeského muzea nejdřív v roce 2020.