Na pozvání Kožené přijali roli garantů za taneční obor Jiří a Otto Bubeníčkovi, designér Maxim Velčovský zastřešuje výtvarný obor a režisérka Alice Nellis literárně-dramatický obor.

Stovky návštěvníků akce, dětí i dospělých, si mohli vyslechnout hudbu různých žánrů. Zahrál například soubor bicistů Středočeského kraje, Junior Dixieland z Mariánských Lázní nebo dívčí skupina Haló? z Ostravy. Ta vedle moderní hudby předvedla improvizační schopnosti v rockové úpravě Mozartova Tureckého pochodu. Na malířských stojanech si zájemci mohli prohlédnout práci mladých výtvarníků.

Akci večer zakončí společný koncert pražských ZUŠ s účastí pěvkyně Kožené. Ta se dnes představila na několika ze stovek míst, kde se ZUŠ Open koná. Byla například v areálu zámku v Benátkách nad Jizerou, kde zazpívala se stovkou dětí písničku Ó hřebíčku zahradnický.

Po celé republice se dnes koná skoro 1000 akcí, do nichž se zapojilo 400 ZUŠ ve 330 městech. Akce zahrnují koncerty, výstavy a výtvarné akce, dílny, divadelní a taneční představení a muzikály. ZUŠ Open se také zapojí 25. května do Noci kostelů nebo do slavnostního zahájení mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Fest. Kompletní program je na www.zusopen.cz.

V České republice je 488 základních ZUŠ s 247.000 žáky. Nabízejí čtyři základní obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický.