Po republice se dnes koná skoro 1000 akcí, do nichž se zapojí 400 základních uměleckých škol ve 330 městech. Společně s Koženou si v Benátkách zazpívaly děti ze tří středočeských sborů, kromě místních Benátek se zúčastnily také děti z Mladé Boleslavi a Nymburku.

"Cílem (ZUŠ Open) je zviditelnit a podpořit tento unikátní systém základních uměleckých škol, který opravdu nemá ve světě obdoby. Je úžasné, že toto podporuje stát a kraje, zájem dětí je ale větší, než mají ZUŠky kapacitu. Bylo by dobré, kdyby se ta finanční podpora mohla ještě navýšit, aby každé dítě, které má chuť se nějak tvořivě vyjádřit, tak aby mělo tu možnost," řekla Kožená ČTK.

Pěvkyně si dala za cíl objet při každém ročníku tři kraje. "V loňském roce to byla Vysočina, Zlín a Jihomoravský kraj, letos Liberecký, Středočeský a Praha," řekla. Benátky byly zvoleny mimo jiné díky svému umístění, jelikož se nacházejí na spojnici Prahy a Liberce. "Místní ZUŠ tady také vymýšlela velice zajímavé akce, ale každá jednotlivá akce je něčím jedinečná," dodala Kožená.

Akce v Benátkách začala na náměstí vystoupením dětských bubeníků. Na nádvoří zámku následně vystoupí žáci tanečních oborů, ve sklepení zámku je k viděni výstava výtvarných oborů. Dramatické obory se předvedou v zámecké konírně, v zámeckém kostele vystoupí zpěváci a pěvecké sbory.

Ředitelka místní základní umělecké školy Jana Czikraiová považuje dnešní akci za zajímavou. Benátská ZUŠ podle ní vyučuje všechny čtyři obory, tedy taneční, výtvarný, literárně-dramatický a hudební. "Máme velmi širokou nabídku nástrojů," řekla ČTK. O umělecké školy je podle ní obrovský zájem. "O ZUŠky byl zájem vždycky, bylo období před deseti až 15 lety, kdy to trošku opadalo, ale teď je zájem obrovský a máme tolik dětí, že je ani všechny neuspokojíme," řekla Czikraiová. Do místní ZUŠ chodí podle ní 300 dětí, kapacita školy je tak plně vyčerpána.

Součástí ZUŠ Open je téměř 1000 akcí, které zahrnují koncerty, výstavy a výtvarné akce, dílny, divadelní a taneční představení a muzikály. Ve Středočeském kraji se dnes akce konají například i v Mělníku, Milovicích, Mnichově Hradišti, Dobříši, Benešově, Berouně nebo v Brandýse nad Labem. V České republice je 488 základních ZUŠ s 247.000 žáky. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický.