"Jako každý jiný člověk má umělec právo zajímat se o politické dění, je v pořádku mít různé názory. Umělci jsou však lidé s určitou intuicí, proto by měli mít dlouhodobější vizi a nezabývat se konkrétními věcmi," řekl ČTK Fischer.

Příkladem Fischerových občanských postojů je událost kolem loňského turné Budapešťského festivalového orchestru ve Spojených státech v době, kdy prezident Donald Trump prosadil první ze zákazů cestovat do USA z takzvaných rizikových zemí. Hrozilo to, že orchestr by doma musel nechat violoncellistu, jenž má dvojí občanství - maďarské a irácké.

"Nikdy nikomu nedovolím, aby vyčlenil jednoho hudebníka z mého orchestru a znevýhodnil ho kvůli jeho původu, barvě pleti či náboženství," uvedl tehdy Fischer pro deník New York Times. A výsledkem jeho následné komunikace s americkým ministerstvem zahraničí bylo to, že violoncellista do USA letět mohl.

Prarodiče Fischera z matčiny strany zahynuli ve vyhlazovacích táborech, což je jedním z důvodů jeho varování před nacionalismem. "Mí prarodiče byli zavražděni a já to beru jako velkou zodpovědnost. Pokud vidím, že je na vzestupu radikální nacionalismus, cítím potřebu lidi varovat, aby se neopakovalo, co už jsme jednou zažili," prohlásil před časem.

Fischer na rozdíl od většiny dirigentů necestuje po světě a nevede každý večer jiný orchestr. "Velmi jsem se obával mechanických, nudných vystoupení, jaká jsem zažil u mnoha orchestrů. Přišla mi bez života," vysvětlil své rozhodnutí nehostovat u jiných těles.

Budapešťský festivalový orchestr se snaží oslovovat širší veřejnost. Koncertuje proto v nezvyklých časech i na neobvyklých místech, často hraje zdarma. Při svém posledním vystoupení na Pražském jaru v roce 2015 jeho členové překvapili publikum, když začali během přídavku zpívat.

Maďarský orchestr je jedním z nejvýraznějších hostů letošního ročníku Pražského jara. V Obecním domě dnes uvede Mahlerovu Symfonii č. 2 známou pod názvem Vzkříšení, a to za účasti německé sopranistky Christiane Kargové, rakouské altistky Elisabeth Kulmanové a Českého filharmonického sboru Brno, vedeného Petrem Fialou.