Roth, který býval každoročně uváděn mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu, se ve svých románech věnoval tématu postupné asimilace Židů v Americe, otázkám osobní identity či problémům kulturní a etnické příslušnosti.

Do literatury vstoupil v roce 1959 knihou Goodbye Columbus (Sbohem, město C). K dalším jeho dílům patří například Elév, Profesor touhy a Operace Shylock.

Roth byl také držitelem řady českých ocenění. Jako vydavatel východoevropských autorů totiž významně přispěl k propagaci české literatury. Díky němu například získal v USA své první čtenáře Milan Kundera. V polovině 70. let Československo navštívil a na základě "neobyčejných" zážitků vznikla i novela Pražské orgie (1985). V roce 1994 byl Roth společně s Günterem Grassem vyznamenán první Cenou Karla Čapka, v roce 2001 dostal jako první Cenu Franze Kafky.

V roce 2011 získal mezinárodní Man Bookerovu literární cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění. Koncem roku 2012 ale oznámil, že už nehodlá dál psát.

Podle deníku The New York Times žil Roth v New Yorku a ve státě Connecticut. Podle jeho agenta zemřel na srdeční selhání.

mka