Houslistka Šroubková se minulý rok stala vítězkou Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde ve finálovém klání oslnila porotu provedením houslového koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Na svém vystoupení přednese Mozartův slavný Houslový koncert č. 5. Jejími hudebními partnery budou hráči orchestru PKF - Prague Philharmonia pod vedením dirigenta Rachlina. "Jelikož Mozartův koncert nesčetněkrát sám interpretoval, bude mít jistě vlastní zajímavé představy o jeho pojetí a doufám, že se oba navzájem co nejlépe doplníme," uvedla mladá houslistka.

Šroubková se věnuje hře na housle od čtyř let, kdy ji začala vyučovat její matka Rimma Kotmelová, absolventka Moskevské konzervatoře. Od osmi let pokračovala na Hudební škole hl. města Prahy ve třídě Jiřího Fišera, u něhož následně absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a také Pražskou konzervatoř.

Houslista, violista a dirigent Rachlin je absolventem Vídeňské konzervatoře, soukromě se dále vzdělával u Pinchase Zukermana. Zásadním pro něj bylo vítězství v mezinárodní soutěži Eurovize v roce 1988, po němž následoval debut s Vídeňskou filharmonií pod taktovkou Riccarda Mutiho.

PKF - Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy dirigenta Jiřího Bělohlávka, pod jehož vedením se brzy zařadila mezi přední orchestry české i mezinárodní scény. Orchestr pravidelně podniká zahraniční turné a nahrává pro přední hudební vydavatelství. Od sezóny 2015/2016 ji vede francouzský dirigent Emmanuel Villaume.