"Je to moderní a zábavný pohled na krásný starý mýtus. Je to poetické a zároveň akční i vtipné. Naše Mahulena není žádná fňukavá bledule. Nacházíme v Zeyerově textu dost toho, co prožíváme v našem životě. Například mamánkovství, závislost v různých podobách a cestu do svého vlastního středu," řekla režisérka. Ústředním tématem hry je matka a mateřství. "Mateřství lidské se nám zde objevuje ve dvou hraničních podobách. Mateřství srážející, zatracující, odmítající a mateřství nekriticky zbožňující, dusivé, přehnaně pečující. Pak zde máme motiv Země Matky - matky zvláštně lhostejné a přesto moudré," uvedla Karpianus.

Dramaturgyně hry Marie Nováková připomněla, že se v dramatu snoubí principy klasické pohádky s magickými mytologickými motivy propojené poetickým jazykem. "Radúz a Mahulena je galerií silných ženských postav a jejich silných vášní. Mahuleninou vášní je láska, spasitelská, obětavá, která neúnavně překonává nástrahy. Vášní královny Runy je žárlivost, která stravuje srdce a ničí každý zárodek citu. A vášeň královny Nyoly je slepá mateřská láska," uvedla Nováková.

Divákům se představí Natálie Holíková jako Mahulena, Kryštof Bartoš jako Radúz, dále pak Kamila Sedlárová, Helena Korejtková, Lenka Loubalová, Marie Kleplová, Martina Eliášová a další. Autorem hudby je Jiří Hájek, hlasovou spolupráci zajistila Eva Spoustová, scénu vytvořil Jan Štěpánek a kostýmy navrhla Zuzana Mazáčová.

Radúz a Mahulena je v sezoně 2017/2018 Klicperova divadla v Hradci Králové sedmou a poslední premiérou. Také v příští sezoně uvede divadlo sedm premiér. V dramaturgickém plánu jsou klasické komedie, velká dramata, milostné příběhy i inscenace, které se dotýkají české státnosti v jubilejním osmičkovém roce. První premiérou nadcházející sezony bude 20. října hra z hradeckého prostředí z období vzniku Československa nazvaná Republika Králové v režii Zuzany Burianové.