Režisér Petr Novotný si k inscenování Hrubínova básnického zpracování starofrancouzské pohádky přizval také zpěváka a skladatele Michala Hrůzu, jenž pro hru složil scénickou hudbu a napsal písně, které i nazpíval. Výpravná hra získala vítězství v divácké anketě o nejoblíbenější inscenaci Východočeského divadla za předloňský i loňský rok, vloni se navíc stala i nejnavštěvovanějším titulem pardubické scény. Během roku ji zhlédlo 13.752 diváků. Hrát se bude také 25., 26. a 31. května a 1. a 2. června vždy od 20:30.

V pohádkovém duchu, i když spíše pro dospělého diváka, se ponese i letošní novinka na Kunětické hoře. Režisér Marián Pecko zde před koncem sezóny uvede bláznivou veselohru Král jelenem barokního komediografa Carla Gozziho. Diváci se mohou těšit na komedii o důvěřivém a naivním králi, jeho zlotřilém ministrovi, ale také o velikém mágovi a astrologovi, jenž se promění v papouška. Premiéry jsou naplánovány na 16. a 17. června, reprízy pak na 22., 23., 24., 29. a 30. června a 1. července rovněž od 20:30.

Divadelní amfiteátr kromě inscenací pardubického souboru nabídne také 10. června odpoledne pohádku pražského Divadla Krapet Příběhy včelích medvídků s písničkami Zdeňka Svěráka. Pod hradem vystoupí koncem června i legendární folková skupiny Spirituál kvintet či revivalová kapela The Backwards.