Bringuier, který na Pražském jaru účinkuje poprvé, spolupracoval s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Absolvent hudební konzervatoře v Bergenu u profesora Jiřího Hlinky Andsnes natočil na festivalových koncertech v Praze většinu materiálů k projektu The Beethoven Journey, v němž po dobu čtyř sezin uváděl kompletní sérii Beethovenových klavírních koncertů.

"O Pražském jaru jsem slýchával už od dětství, proto je pro mě ctí na tomto festivalu vystoupit," uvedl zástupce mladé dirigentské generace Bringuier, který před lety vyhrál soutěž Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Držitel šesti ocenění časopisu Gramophone Andsnes se do české metropole vrací opakovaně, o Praze mluví jako o "městu svého srdce". Slova uznání má i pro svého českého klavírního pedagoga Hlinku, který už v Norsku působí bezmála půl století. "Byl jsem ještě nesmělý chlapec ze západního pobřeží a potřeboval jsem přesně někoho takového, jako je on. Někoho až s fanatickým vztahem k hudbě," uvedl už dříve Andsnes.

Dirigent Bringuier a pianista Andsnes dnes společně s orchestrem Tonhalle Curych uvedou Klavírní koncert op. 13 britského skladatele Benjamina Brittena a Rugby z pera Arthura Honeggera. V druhé polovině večera bude moci orchestr své kvality prokázat v Šeherezádě Rimského-Korsakova.

Rodák z Nice Bringuier vystudoval hru na violoncello a dirigování na Pařížské konzervatoři, kde mezi jeho učitele patřil například Philippe Muller. V roce 2005 zvítězil v prestižní dirigentské soutěži ve švýcarském Besanconu. Jako hostující dirigent vystupoval s Mnichovskou či Izraelskou filharmonií a celou řadou dalších.

Proslulý pianista Andsnes během své dlouholeté kariéry zavítal do koncertních sálů celého světa. Vedle sólové kariéry se intenzivně věnuje také komorní hře a nahrávací činnosti, za niž byl osmkrát nominován na cenu Grammy.