Mrkvičkova skladba nesoucí abstraktní název For Large Ensemble, Part D je pokračováním cyklu podobně pojmenovaných instrumentálních skladeb, jehož předchozí části vznikly pro Orchestr Berg a Brno Contemporary Orchestra. Vedle Mrkvičkova díla večer ve Studiu hrdinů otevře dílo autora, který je v posledních letech hlavním reprezentantem střední generace německých skladatelů: Enno Poppe a jeho Speicher I pro 19 nástrojů. Program uzavře rozsáhlejší opus rakouského skladatele Bernharda Langa Monadologie XII. Rakouský soubor Klangforum Vídeň je dnes považován za světovou špičku v interpretaci soudobé hudby.

V Rudolfinu v rámci festivalu dnes s Rachlinem zahrají světově uznávaní umělci. Moskevský rodák Adrianov je laureátem řady mezinárodních soutěží, jako sólista vystupoval s Izraelskou filharmonií nebo Ruským národním orchestrem, spolupracoval s dirigenty Valerijem Gergijevem, Vasilijem Petrenkem a skladatelem Krzysztofem Pendereckým.

Kanadská violistka a houslistka McElvaryová studovala na Cleveland Institute of Music a Yaleově univerzitě. Klavírista Golan již Rachlina doprovodil na festivalovém recitálu 16. května.

Pražské jaro 12. května otevřela Smetanova Má vlast v podání České filharmonie vedené Tomášem Netopilem. Závěr festivalu bude 3. června patřit Slovenské filharmonii s novým šéfdirigentem Jamesem Juddem. Více informací je na www.festival.cz.