Bělohlávek, který zemřel loni 31. května ve věku 71 let. "Tento výběr z odkazu Jiřího Bělohlávka vznikal necelý rok po jeho odchodu na věčnost a je především vzpomínkou na výjimečného hudebníka a člověka," uvedl producent Matouš Vlčinský.

Vybraných 23 z téměř tří set snímků, jež vznikly pro Supraphon mezi lety 1971 a 2016, představuje Bělohlávkovu práci v čele několika vynikajících českých orchestrů, počínaje Filharmonií Brno a konče Českou filharmonií a Pražskou komorní filharmonií. V jeho repertoáru najdeme díla Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Josefa Suka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, kterého objevoval světu.

Kolekce Recollection je doplněna i o řadu výletů do dalších repertoárových oblastí představovaných jmény jako Wolfgang Amadeus Mozart, Maurice Ravel, Gustav Mahler, Béla Bartók, Arnold Schönberg, Pavel Haas, jež dokládají šíři dirigentova záběru.

Úmrtí někdejšího šéfa proslulého londýnského Symfonického orchestru BBC hudebníci a další osobnosti z Česka i zahraničí označili za velkou ztrátu. Zprávu o jeho smrti přinesly všechny světové agentury. Na Rudolfinu, kde v té době vrcholil hudební festival Pražské jaro, zavlál černý prapor. Před budovu lidé spontánně nosili květiny a zapalovali svíčky.

Bělohlávek zemřel po dlouhé těžké nemoci, s níž statečně bojoval. Na začátku loňského ledna se objevily spekulace o Bělohlávkově onemocnění, do konce dubna ale plně koncertoval, například v Londýně, Rotterdamu či Mnichově.