"Likvidujeme plevel, samozřejmě upravujeme naše objekty, tak, aby byly krásně připraveny. Sekání trávy je také důležité. Areál Jízdy králů musíme připravit, nazdobit. Májky jsou postavené, to nám zase pomáhali naši hasiči. Takže skutečně je toho hodně," řekla starostka. Rozpočet akce je podle ní zhruba milion korun, přičemž 250.000 Kč pokryje dotace od ministerstva kultury, od Zlínského kraje má město přislíbeno zhruba 100.000 korun.

Napilno má i královská rodina, která má k folkloru blízko. Jízdu králů považuje matka krále Andrea Škrášková za srdeční záležitost. "Folklor máme v krvi a máme ho rádi. Jsem ráda, že můžeme s manželem vypravit syna za krále, je to pro nás velká čest. Kroje máme nachystané, cukroví objednané, teď už jenom musíme doufat, aby bylo pěkné počasí," řekla Škrášková.

Zpěv, verbování a jízdu na koni musel v posledních měsících pilovat i samotný král. Přesto neskrývá drobnou nervozitu, zejména z nedělního vyvrcholení Jízdy králů. "Máme nízkou garáž a neprojedu tam s koněm, takže budu muset nastupovat až venku. Z toho mám trošku obavu, aby se mi povedlo nasednout v tom ženském kroji," řekl Škrášek.

Program slavnosti se opírá o tradiční body. V pátek v 16:00 ho zahájí přijetí královské družiny starostkou, ve 20:30 je naplánováno předání královské koruny. Sobota bude patřit výstavám, vystoupením folklorních souborů a sedmému ročníku oblíbeného Formanského odpoledne. Lidem se při něm předvedou desítky koní rozmanitých plemen s povozy, kočáry a bryčkami.

V neděli se na několika místech ve městě budou strojit koně. Královská družina si poté vyžádá krále u jeho rodičů a před tradičním vyvoláváním před radnicí požádají starostku města o povolení k jízdě. Poté vyjedou do ulic Kunovic a až do pozdních odpoledních hodin budou projíždět ulicemi města a shromažďovat královský poklad. Současně bude celá neděle patřit dalším kulturním akcím. Kompletní program je k dispozici na webu města.

Kunovická Jízda králů se jezdí jednou za dva roky, byla obnovena v roce 1996. Předtím se jela naposledy v roce 1972. Ve Zlínském kraji se Jízda králů, která je od roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, koná na třech místech. V Hluku se jezdí jednou za tři roky, letos se tam nepojede. Jako jediná se každoročně koná ve Vlčnově, letos se uskuteční týden po kunovické, tedy 25. až 27. května.