Loni se akce zúčastnilo 355 základních uměleckých škol. První ochutnávka z letošního programu ZUŠ Open se uskuteční už 12. května při zahájení Pražského jara v parku Kampa na Malé Straně. Z různých koutů republiky tam zavítají žáci ze základních uměleckých škol, například z Prahy, Ostravy, Kroměříže a Karlových Varů.

"Velmi si vážím obrovského nasazení všech zástupců a pedagogů základních uměleckých škol při realizaci dalšího ročníku ZUŠ Open. Společně se nám daří vytvořit tradici, díky níž malí umělci mohou veřejně představit výsledky svého studia a zároveň rozdávat radost z umění," uvedla patronka projektu Magdalena Kožená.

Letos se daří naplňovat i další z cílů ZUŠ Open, a to spolupráci dětí a profesionálních umělců. Do akce se zapojil například Karlovarský symfonický orchestr, hudební skladatel Vadim Petrov, beatboxer En.dru, violoncellista Jiří Bárta, pěvkyně Karolína Berková, Petr Kroutil trio nebo klavírista Miroslav Sekera. Do programu se zapojí i Kožená, která 24. května zamíří hned na několik míst. Na její pozvání přijali roli garantů za taneční obor Jiří a Otto Bubeníčkovi, designér Maxim Velčovský zastřešuje obor výtvarný a režisérka Alice Nellis obor literárně-dramatický.

V letošním programu se uskuteční například rozsáhlý projekt v Karlových Varech. Školy budou vystupovat na kolonádě, v hotelech a celém centru města a akce vyvrcholí společným večerním koncertem Karlovarského symfonického orchestru. V Olomouci bude provedena opera skladatele Tomáše Hanzlíka. Přehlídka všech škol Libereckého kraje nabídne sborové vystoupení 555 mladých zpěváků společně s pěvkyní Koženou.

ZUŠ Open se také zapojí 25. května do Noci kostelů nebo do slavnostního zahájení mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Fest. Kompletní program je k dispozici na www.zusopen.cz.

V ČR v aktuálním školním roce funguje 492 základních uměleckých škol, ve kterých studuje přes 251.000 žáků. Nabízejí čtyři základní obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Na ZUŠ působí 11.637 stálých a 1040 externích pedagogů.