V soutěžní části přehlídky, která se koná v Plzni každé dva roky, je letos 15 souborů. "Na rozdíl od předešlého ročníku v roce 2016, kdy se dramaturgie zaměřila spíš na alternativní divadlo, se letos festival věnuje především inscenacím, ve kterých skutečně vystupují loutky," řekl Hora.

Skupova Plzeň je nejen nejstarším profesionálním divadelním festivalem v Česku, ale také největším setkáním profesionálních loutkářů v zemi. Jezdí na ni kolem 500 umělců spojených s loutkovým divadlem z ČR i zahraničí. Pro mnohé dramaturgy evropských festivalů je Skupova Plzeň příležitostí k výběru inscenací pro jejich přehlídky, řekl Hora.

Domácí divadlo Alfa festival slavnostně zahájí svou loutkovou hudební motorkářskou road movie Tři siláci na silnici. K lákadlům bude patřit loňské představení Deadtown Divadla bratří Formanů, které procestovalo Evropu a v Plzni se opět vrací do Česka, řekl Hora. Divadlo bratří Formanů patří k tradičním hostům Skupovy Plzně, většinou hrálo v nesoutěžní části. Letos bude opět vystupovat ve svém stanu na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Po mnoha letech se do soutěže vrací také Divadlo Spejbla a Hurvínka se svou novinkou, netradičním noir muzikálem pro dospělé Spejbl a město hříchu. V soutěži se představí i další přední loutková divadla z ČR - královéhradecký Drak, liberecké Naivní divadlo, českobudějovické Malé divadlo, pražské Buchty a loutky, Minor a další.

Představení budou na scénách v Divadle Alfa, v DEPO2015 a v kulturním prostoru Moving Station. Kromě toho je připraven doprovodný program v Proluce v sadovém okruhu a na náplavce. Nebudou chybět představení studentů divadelních škol, koncerty, výstavy. Odborníci i laická veřejnost budou mít možnost prohlédnout si v Muzeu loutek jedny z nejstarších vyřezaných loutek Spejbla a Hurvínka. Z Moskvy je na čas přiveze muzeum při divadle Sergeje Obrazcova, jemuž kdysi Skupa loutky věnoval.

Program festivalu je na www.skupovaplzen.cz.