"Ozval se nám hrabě Peter Sedlnitzky-Odrowas z Choltic, vnuk posledního šlechtického majitele zámku, který při pročítání deníků svého strýce a dědečka našel zprávy o tom, že v zámecké knihovně byly uloženy rukopisy některých děl Karla Maye. Ten byl dobrým přítelem jeho dědečka, jenž slavného spisovatele nechal několikrát na bíloveckém zámku tvořit," uvedl kastelán bíloveckého zámku Eduard Valeš.

Celá zámecká knihovna však byla v roce 1945 zničena. Renesanční zámek z konce 16. století totiž na konci druhé světové války vyhořel. Současnou podobu dostal v následných opravách.

"Zatím musíme vycházet pouze ze zmíněných poznámek v denících. Možná se ale časem najde i nějaká fotografie," uvedl kastelán.

Od roku 1994 je majitelem zámku město, které jej postupně opravuje. Letos například čeká oprava fasádu západní části. Zámecké interiéry se každý rok doplňují o další kusy historického nábytku, autentické fotografie a také o portréty majitelů zámku.

"Každoročně volíme jiné téma prohlídek. Tím letošním je putování majitelů bíloveckého zámku po Transylvánii, Valašsku a Banátu. Bílovečtí šlechtici v Rumunsku, tehdejších Uhrách, sloužili jako příslušníci císařsko-královské armády nebo jako vládní zmocněnci," uvedl Valeš.