Kromě industriálního prostředí Dolní oblasti Vítkovice a ostravských divadel letos organizátoři chtějí diváky zavést i na různá netradiční místa. Hrát se tak bude třeba v Národním památkovém ústavu, v budově bývalého hotelu Palace a festival, který potrvá do 4. června, zakončí představení v cirkusovém šapitó na Masarykově náměstí.

"V Ostravě se představí herci David Prachař, Zuzana Stivínová, Martin Finger, Zuzana Kronerová a mnozí další. Diváci uvidí tři desítky představení. V první řadě to jsou inscenace z divadel z celé České republiky," uvedla Kubicová.

Diváci se mohou například v neděli 3. června těšit na oceňovanou mysteriózní operu Deník zloděje v režii Jana Nebeského s Miloslavem Königem v hlavní roli. Herec a muzikant, který na večerním festivalovém koncertu představí i své nové album Srdcem ženou, za svou roli získal Cenu divadelní kritiky i Cenu Divadelních novin, obě ocenění získala také inscenace.

Vrcholem festivalu by pak měl být speciální projekt Hotel Bezruč?!, který připravuje sedm režisérů pro dnes opuštěný hotel Palace. Projekt tematicky vychází ze slavných inscenací ostravského Divadla Petra Bezruče. Premiéru bude mít 31. května.

"Zájem o vstupenky na festivalová představení je letos velký, některá představení se vyprodala už pár hodin po zahájení předprodeje, na jiná momentálně zbývá pár volných míst," řekl ředitel festivalu Tomáš Suchánek. Dodal, že tam, kde je to možné, se organizátoři snaží zvýšit kapacitu sálu.