Zájemci o představení se mohou rozhodnout, zda si lístek koupí, nebo hru zhlédnou zadarmo. Pokud za vstupenku zaplatí, dostanou možnost si v hledišti "na znamení solidarity s oběťmi nacistické hrůzovlády" připnout na oblečení žlutou Davidovu hvězdu. "Máte i možnost jít do divadla zadarmo: Výměnou za volnou vstupenku přislíbíte, že v divadelním sále budete nosit symbol hákového kříže," stojí na stránkách kostnického divadla.

Kontroverzní sociální experiment, kterým se rozhodl německý režisér tureckého původu Somuncu doprovodit uvedení Taboriho hry, vyvolal nejen v uměleckých kruzích v Německu značné pozdvižení. Podle režiséra je akce součástí inscenace a má ukázat, jak snadno se dají lidé zkorumpovat.

Kolik návštěvníků divadla se rozhodne připnout si Davidovu hvězdu a kolik si jich bude chtít na šaty umístit hákový kříž, bude jasné při premiéře, která se uskuteční již dnes večer - v den výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Podle mluvčí divadla se v uplynulých dnech na možnost dostat lístky zdarma ptalo několik lidí. Zároveň ale bylo podle DPA podáno i několik trestních oznámení. K bojkotu představení vyzvaly mimo jiné židovské organizace.

Nošení hákového kříže na veřejnosti je v Německo nezákonné. Podle kostnického divadla, které si nechalo zpracovat právní posudek, je ale jasné, že v tomto případě se jedná o umělecké využití zakázaného symbolu, a nehrozí tak nebezpečí, že by byl ohrožen demokratický právní řád.

Hákový kříž či Davidovu hvězdu obdrží návštěvníci divadla u vstupu. "Při odchodu z hlediště je nutné symboly odevzdat," stojí na stránkách divadla.

Kontroverzní představení bude mít premiéru v době, kdy se v Německu debatuje o rostoucím antisemitismu. Tento týden vyvolal pozornost útok na dva muže, kteří měli v berlínské městské části Prenzlauer Berg tradiční židovskou pokrývku hlavy. Arabsky hovořící trojice mužů je zjevně kvůli tomu slovně a potom i fyzicky napadla.

Divadelní hru Můj boj, která se v německém originále jmenuje stejně jako Hitlerův pamflet z roku 1925 (Mein Kampf), napsal maďarský dramatik židovského původu George Tabori (György Tábori). Groteska, která pojednává o životě Adolfa Hitlera ve Vídni na počátku 20. století, byla poprvé uvedena v roce 1987.