Zájem o účast na přehlídce byl letos rekordní. Ze 46 přihlášených škol jich pořadatelé vybrali 12. Vedle tradičních účastníků z Česka, Slovenska a Polska zavítají do Brna školy z Německa, Slovinska, Velké Británie, Ruska, Izraele, Jihoafrické republiky či Arménie. Poprvé se účastní londýnská královská akademie s inscenací Trojské ženy.

Závěrečný ceremoniál s předáváním festivalových sošek Marta se uskuteční v sobotu v Huse na provázku. "V umění neexistuje soutěž. Odborná porota ve spolupráci se studentskou pojmenovává skrze ocenění Marta výjimečné počiny festivalu," uvedl ředitel festivalu a rektor brněnské akademie Petr Oslzlý.

Za dramaturgický klenot a svůj osobní programový tip označil Oslzlý představení Ostrov v podání dvojice černošských herců z Kapského města.

Festival tradičně pořádají sami studenti. Čtyři desítky mladých lidí mají za sebou rok a čtvrt trvající práci. Téma festivalu zní Loosing Ground. Ztratit půdu pod nohama podle studentů někdy není vůbec špatné. "Zejména v umění bývá dobré vystoupit z komfortní zóny," uvedl studentský koordinátor přehlídky Stano Čaban.