Orchestr pod vedením Tomáše Braunera zahraje například předehru k opeře Don Giovanni a Symfonii č. 38 D dur, známou pod názvem "Pražská". Součástí komponovaného večera bude i dosud neuvedený dokument o Formanovi, který natočili mladí režiséři z FAMU.

Na večeru, který začne v 17:30, se budou podílet také Česká televize, Český rozhlas, Národní filmový archiv, který zapůjčí film, a Státní fond kinematografie, který zaštítí večer a pokusí se oslovit případné zahraniční návštěvníky. Vstupné na koncert a projekci filmu bude 100 korun. Výtěžek věnuje hlavní město katedře režie na FAMU. Vstupenky by měly být k dostání od zítřka. Nyní se dojednává forma jejich prodeje.

Na významnou osobnost kinematografie budou vzpomínat také v pátek od 17:00 ve Formanově rodné Čáslavi na Kutnohorsku. V kině budou promítat dokument zachycující režisérovu návštěvu města před deseti lety. V pátek také bude uzavřena kondolenční kniha, do níž mohou lidé od soboty psát.

Šestaosmdesátiletý Forman v pátek zemřel v nemocnici v americkém Danbury ve státě Connecticut náhle a po krátké nemoci. Poslední rozloučení se konalo v neděli ve městě Warren, kde umělec žil. Obřad se uskutečnil v úzkém rodinném kruhu.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman se 60. letech minulého století stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žije v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus, za které získal Oscara za režii.