Vítěze 26. ročníku čtyři poroty vybíraly ze 35 nominovaných. V literární části v beletrii pro děti uspěl Petr Stančík s knihou spojující dobrodružství se zábavou H2O a tajná vodní mise. V beletrii pro mládež si cenu odnesl František Tichý za publikaci Transport za věčnost. Příběh popisující sílu nerozlučného klukovského přátelství v době protektorátu, jež se rozvíjí bez ohledu na zákazy, bariéry a zdi terezínského ghetta, získal letos cenu Magnesia Litera za knížku pro děti. Kniha Jak vznikl film - výlet do světa filmové archeologie pro malé i velké přinesla úspěch autorce Tereze Czesany Dvořákové.

Ve výtvarné části mezi knihami pro mladší děti zvítězila Jana Šrámková s publikací Dům číslo 226. Z knih pro starší děti a mládež se porotě nejvíce líbila kniha autora a ilustrátora Petra Nikla Jino taje. Za výtvarný počin bylo označeno dílo Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček od Vojtěcha Maška. Komické vyprávění mluvícího polena sleduje životní příběh švestkové pecky.

V překladové části nejvíce zaujal David Petrů s překladem Ztraceného prince Margarína od Marka Twaina a Philipa Steada. V beletrii pro mládež oceněná Barbora Punge Puchalská přeložila publikaci Warren XIII. a Vševidoucí oko, jejíž autorkou je Tania Del Rio. V literatuře faktu pro děti a mládež zvítězil Richard Podaný překladem knihy Dominica Wallimana Profesor Astrokocour - hranice vesmíru.

V komiksové části se letos porota rozhodla žádný z navržených titulů na cenu nenominovat. Více informací se nachází na www.zlatastuha.cz.