Za mimořádný baletní výkon převzali cenu Nikola Márová a Ondřej Vinklát, kteří obdrželi Thálie už v předchozích letech. Márová ji dostala před deseti lety za dvojroli Odetty-Odilie v Čajkovského Labutím jezeře ve Státní opeře Praha a Vinklát před čtyřmi lety za Romea v inscenaci Romeo a Julie Národního divadla v Praze. Nyní porota ocenila jejich vystoupení v baletu Svěcení jara v Národním divadle, kde Márová ztvárnila roli Matky a Vinklát Vyvoleného.

Sopranistku Hundelingovou porota ocenila za roli Desdemony v opeře Otello v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a jejího kolegu Sema za ztvárnění Giorgia Germonta v La traviatě v českobudějovickém Jihočeském divadle. Národní divadlo moravskoslezské je domovskou scénou i Hasprové, která dostala Thálii za roli paní Danversové v muzikálu Rebecca. Pecha ji obdržel za hlavní roli v muzikálu Rocky, který v pražském Kongresovém centru uvádí Dark style agency.

Prvním, kdo dnes večer na jevišti Národního divadla převzal Thálii, byl další člen Národního divadla moravskoslezského, a to Ivan Dejmal. Dostal cenu určenou činoherci do 33 let. Tutéž cenu v roce 2012 dostala i Dočkalová, která dnes zvítězila v ženské činoherní kategorii.

"Jsem vždycky rád, když se na jevišti přestanu kontrolovat a nechávám se unášet nějakou rolí - ať už vážnou, nebo komediální. A když se to povede, tak mám z toho vždycky radost. Ne vždycky se to povede, ale když se to povede, tak mě to těší," řekl ČTK po předávání cen Dejmal. Herec také poznamenal, že vždy byl v angažmá ve velkém divadle. "Ale to neznamená, že se vyhýbám malým, ale jsem fanda velkého herectví," dodal.

Herecká asociace udělovala ceny popětadvacáté a mezi nominovanými bylo 24 umělců z 16 divadel a společností. Vedle osmi cen v jednotlivých oborech a ceny pro činoherce do 33 let udělila i pět ocenění za celoživotní mistrovství. V oboru činohra ji dostal Petr Kostka, v loutkářství loutkovodič Hurvínka Bohuslav Šulc, v opeře Miroslav Švejda, v tanečním oboru Richard Böhm a v muzikálovém Jiří Korn. Kolegium pak za mimořádný umělecký přínos českému divadlu ocenilo zakladatele Černého divadla Jiřího Srnce.

Novinkou pak byla cena za šíření divadelního umění v televizi, kterou asociaci udělila televiznímu režisérovi Františku Filipovi.

ktp drh jpt