Expozice se formou hry věnuje městu, dopravě, složkám integrovaného záchranného systému (IZS) a dopravním situacím. Galerie navazuje na loňskou výstavu Svět podle Šaška, na níž se stavělo kartonové město.

"V největším výstavním sále jsme postavili silnici, vybudovali domy a zaparkovali makety policejního auta, hasičské cisterny a sanitky. Všechna vozidla IZS jsme propojili vysílačkami tak, aby bylo možné komunikovat s centrálním dispečinkem," řekl k nové výstavě Langer.

Každý návštěvník si může vyrobit vlastní dopravní prostředek z kartonu nebo použít hotový. S ním se pak vydá do ulic města, kde se bude pohybovat společně s dalšími. "Lektoři Sladovny dětem na modelových příkladech hravou formou vysvětlí, jak se mají správně zachovat například jako svědci nehody," uvedl Petr Brůha z marketingu galerie.

Do Sladovny přišlo loni 56.000 lidí, padl tak rekord z roku 2015, kdy návštěvnost byla asi 42.000 lidí. Za letošní leden a únor zamířilo do galerie přes 5000 návštěvníků. "Jsme rádi, že si do Sladovny hledají cestu lidé z čím dál tím větší vzdálenosti," řekl Langer. Jako ředitel vystřídal 1. ledna Terezu Dobiášovou, jež po pěti letech skončila, ale s galerií bude do konce letošního roku spolupracovat jako hlavní kurátorka.

Letos Sladovna dále nabídne výstavu Čarokraj s Divadlem bratří Formanů, expozici věnovanou 100. výročí od vzniku ČSR i výstavu o včelách.

Kdysi průmyslová budova Sladovny je největším zážitkovým prostorem pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Sladovna má letos rozpočet 14,6 milionu Kč, zahrnuje i očekávané příjmy včetně peněz z grantů. Město letos přispělo částkou 8,3 milionu.