"Letošní rok se ponese v duchu šlechtické diplomacie, kdy vybrané hrady a zámky budou seznamovat návštěvníky s působením šlechty v politickém dění, správy objektů se také připojují k takzvaným Osmičkovým výročím, respektive k projektu Století republiky," uvedla mluvčí NPÚ na Sychrově Lucie Bidlasová.

V hradeckém kraji otevře již v sobotu hospitál Kuks a zámek Hrádek u Nechanic. V Pardubickém kraji je již otevřen zámek Litomyšl, který si letos připomíná 450 let od založení a 220 let od otevření cenného zámeckého divadla.

Podle ředitele NPÚ na Sychrově Miloše Kadlece je cílem minimálně udržet návštěvnost památek. "Poslední tři roky byla návštěvnost skutečně vysoká. Na objekty ve správě NPÚ v hradeckém kraji v letech 2015 až 2017 zavítalo úctyhodných více jak 300.000 návštěvníků ročně, což je nárůst o více jak 100.000 oproti letům předchozím," uvedl ředitel. V Pardubickém kraji si památky v péči ústavu loni prohlédlo více než 200.000 návštěvníků. "Pro pardubické objekty byl loňský rok rekordní, od roku 2010 se to stalo poprvé. Věřím, že zájem o naše hrady a zámky neklesne," uvedl Kadlec.

Památkáři ve východních Čechách připravují na letošek několik investic. Například náchodský zámek čeká sanace základů jižní terasy. Na zámku Hrádek u Nechanic na Hradecku by měla být obnovena západní a východní terasa a terasa portiku za asi 4,2 milionu korun. V Ratibořicích na Náchodsku čeká obnova dům čp.10 za 14 milionů korun a má být rovněž dokončena obnova vodního díla v Babiččině údolí. V Pardubickém kraji by památkáři například chtěli dokončit generální opravu hradu Litice. Opravy by provoz památek neměly výrazně ovlivnit.