"Ve Zlíně zatím převládá názor, že Antonín Horák je fotograf, který fotil město Zlín. Po této výstavě by si veřejnost měla uvědomit, že Antonín Horák byl nejenom nadaný fotograf, ale i kameraman desítek animovaných filmů pro lidi, jako je Hermína Týrlová, stál u těch klíčových filmů jako Uzel na kapesníku, Vzpoura hraček. Byl to filmař, který pomáhal Karlu Zemanovi, byl trikový kameraman u Cesty do pravěku, stál u příprav filmu Vynález zkázy a sám režíroval šest vlastních filmů. Kromě toho i bádal o Slovanech, původu písma, snažil se dělat lidového léčitele," uvedl Richtr, podle nějž by výstava měla přispět ke znovuobjevení Horáka.

"Byl ´svým´ se vším všudy, pro některé byl podivín, pro některé byl trošku možná úsměvný člověk, ale byl při všem podstatném, co se ve Zlíně z hlediska fotografie a filmu událo od 30. let," uvedl Richtr.

Na výstavě jsou Horákovy fotografie, lidé uvidí i jeho filmy, řadu dokumentů, promítá se záznam, na němž lidé na Horáka vzpomínají.

Výstava v galerii potrvá do 13. května, je součástí cyklu aktivit Antonín Horák 100 připravených ke stoletému výročí Horákova narození. V dubnu bude na Horákovu počest výstava fotografií studentů ateliéru reklamní fotografie na zlínské univerzitě, výběr z Horákovy fotografické tvorby bude k vidění v pražském Atelieru Josefa Sudka. Horák se Sudkem spolupracoval, když byl Sudek ve 30. letech pozván, aby Zlín zachytil. Na přelomu května a června představí Horáka i zlínský filmový festival pro děti a mládež, vystaveny budou pracovní fotografie z filmů, na kterých Horák ve zlínském studiu pracoval.