"Uvedení koncertu Kodex Speciálník je nahlédnutím do nejhlubší tradice hudebních spolků či společenstev v Hradci Králové. Kodex speciálník je hudebním zdrojem, ze kterého čerpala literární bratrstva, což byly menší mužské chrámové sbory, jejich členové však nepatřili ke kléru. Literární bratrstvo je předobrazem každé další hudební instituce až po dnešní Filharmonii Hradec Králové," řekl Neruda.

Speciálník je sbírkou vícehlasých pozdně středověkých a renesančních skladeb. Vedle importovaných skladeb obsahuje i celý blok tvorby českého původu. Koncert v katedrále představí program sestavený z děl, které z větší části dosud stály stranou zájmu interpretů. "Výběr ukazuje rozmanité a často i překvapivé podoby franko-vlámské polyfonie 15. století, vedle skladeb pocházejících ze západní Evropy nebo Itálie tvorbu středoevropských autorů a rovněž osobité kompozice neznámých domácích hudebníků," uvedl dramaturg hradecké filharmonie Marek Hrubecký. Podle něho kodex sepsalo již na papír, nikoli na pergamen, nejméně deset písařů. "Speciálník vypadá jako sbírka duchovních a bohoslužebných skladeb. Najdeme v něm ale i repertoár určený pro instrumentální provozování a pod latinskými duchovními texty se ve skutečnosti skrývá také pěkný podíl soudobých světských písní," uvedl Hrubecký.

Umělecký vedoucí souboru Cappella Mariana Vojtěch Semerád považuje kodex za výjimečnou památku. "Není mnoho takových dochovaných pramenů z té doby, obsahuje téměř všechny hudební žánry, které tehdy existovaly," řekl. Některé skladby budou zpívány přímo z manuskriptu. "Posluchači se tak mohou těšit na nejautentičtější provedení," řekl Semerád. Kodex pochází z Prahy. V roce 1901 byl od starožitníka zakoupen do hradeckého muzea.