Jednotlivé vítěze pak představí 11. května v rámci besedy na festivalu Svět knihy Praha. Vydavatelé celkově přihlásili za loňský rok 87 titulů. Loni porota vybírala z celkem 77 přihlášených audioknih.

Vyhlášení nejlepších audioknih roku, které pořádá Asociace vydavatelů audioknih (AVA), se letos uskuteční již popáté. Rozhodovat bude opět odborná porota. Výjimkou je hlasování veřejnosti, kdy budou posluchači vybírat ze všech přihlášených audioknih. Hlasování se uskuteční od 1. do 30. dubna na stránkách www.o2.cz/audiokniharoku.

Ocenění v kategorii Obal roku bude vyhlášeno až v průběhu slavnostního předávání, stejně jako Cena za mimořádný přínos mluvenému slovu, která je udělována od roku 2016. Zatím ji získali režisér Jan Jiráň a herečka Hana Maciuchová. Nejúspěšnější audioknihou roku 2016 se stal Spalovač mrtvol vydavatelství AudioStory. Román z roku 1967 od Ladislava Fukse zvítězil v kategorii Absolutní vítěz, navíc si cenu pro nejlepšího interpreta odnesl herec Lukáš Hlavica a audiokniha byla vyhodnocena i jako nejlepší jednohlasá četba.

Trh s audioknihami loni proti roku 2016 vzrostl o 14 procent na 127,73 milionu korun. Podle AVA tak pokračuje trend zaznamenaný v posledních letech ve výsledcích trhu v oblasti mluveného slova a audioknih. Celkový objem trhu vychází ze součtu hlášení fyzických a digitálních prodejů členských firem AVA s jeho následným přepočtem na koncové ceny včetně DPH. V roce 2017 se celkem prodalo více než 300.000 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Prodej fyzických nosičů, jehož podíl činil za uplynulý rok 62,3 procenta, je tak stále převažující formou distribuce. Podíl digitálního prodeje vykázal meziroční nárůst na 37,7 procenta.