Poslední rozloučení se uskuteční v pátek v 11:00 na Hudební scéně Městského divadla Brno a poté v 15:30 v obřadní síni krematoria v Jihlavské ulici, uvedla Pazourková.

Do širšího povědomí vstoupil Kratochvil stovkami snímků z počátků i nejslavnější éry brněnského "Provázku". Zachycoval na nich Boleslava Polívku, Miroslava Donutila, Ivu Bittovou i další známé tváře.

"Byl jsem pochopitelně fanoušek a fotografoval jsem jen pro potěšení, cítil jsem potřebu tu úžasnou atmosféru zaznamenat," napsal v obsáhlé fotografické knize Provázek, která vyšla v roce 2015.

V polistopadových dekádách spojil Kratochvil své působení s Městským divadlem Brno. Byl jeho dvorním fotografem, vedl divadelní magazín Dokořán.

Kratochvil se během let věnoval reportážní, propagační i umělecké fotografii. Navrhoval obaly gramofonových desek folkových a rockových kapel. Známý je cyklus jeho záběrů z ateliérů brněnských umělců.

Kratochvilův otec Josef byl významným skautským činovníkem a spisovatelem. Začátkem 50. let emigroval, aktivně se účastnil exilového hnutí. Bratrem fotografa Jefa - vlastním jménem Josefa - Kratochvila je uznávaný spisovatel Jiří Kratochvil.