"Sandalo fotografoval vilu hned krátce po jejím dokončení v roce 1931 a jeho fotografie obletěly svět. V roce 2012 jsme do muzejních sbírek získali darem od soukromého sběratele unikátní soubor originálů 42 těchto Sandalových fotografií. Ve sbírkách přitom máme už víc než půlstoletí různou dokumentaci k vile Tugendhat - plány i další fotografie," uvedl mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek.

Muzeum veřejnosti ukáže i další Sandalovu práci. Sandalo fotil moderní architekturu i jinde v Brně a v Československu. Muzeum jeho tvorbu představí na hradě Špilberk na výstavě Vize modernosti, kterou zahájí 31. května, a paralelně také na výstavě přímo ve vile Tugendhat. "K této příležitosti zároveň vydáme další velkou monografickou publikaci se snímky Rudolfa Sandala ml. Vzhledem k letošnímu 100. výročí vzniku republiky v ní přiblížíme avantgardní architekturu mladého Československa," uvedl Kalábek.

Další knižní novinka mapuje zahradu vily Tugendhat, která je nedílnou součástí památky UNESCO. Architekta Ludwiga Miese van der Rohe okouzlila poloha pozemku s nádherným výhledem na historické dominanty Brna, které jsou důmyslně akcentovány v rámci pohledových úhlů z jednotlivých částí vily. Kniha představuje také jednotlivou skladbu rostlin, navrženou brněnskou zahradní architektkou Markétou Müllerovou a současnou podobu zahrady, která vychází z historické předlohy.

Publikace se taktéž dotýká historických i místních souvislostí a nabízí srovnání s tvorbou československých zahradních architektů a architektek v době první republiky.

Vilu navrhl v roce 1928 Ludwig Mies van der Rohe pro Gretu a Fritze Tugendhatovy. Je unikátní svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, vybavením interiéru, technickým zázemím i začleněním do přírody. Poprvé v dějinách architektury byla při stavbě soukromého domu užita ocelová nosná konstrukce.

V letech 2010 až 2012 byla vila zrekonstruována, záměrem oprav bylo stav domu i zahrady co nejvíce přiblížit původnímu řešení. Od března 2012 je vila opět přístupná veřejnosti, ročně ji navštíví na 30.000 lidí.