"Máme už jednoho soukromého vlastníka ze Semil, který nám přislíbil čtyři věci od Komárka," uvedl ředitel. Doufá, že na výzvu zareagují i další. "Vladimír Komárek byl všeobecně známý tím, že nebyl jaksi troškař v obdarovávání svých přátel. Kdo ho navštívil v jeho ateliéru, neodešel s prázdnou. Vždy něco dostal, ať už grafiku či jeho větší přátelé obraz," řekl ředitel. Odhaduje, že mezi lidmi jsou desítky Komárkových děl.

Obrazy chce muzeum vystavit ve své galerii, o jejíž vznik se Komárek zasloužil. "Mám představu 40 až 45 obrazů," uvedl Šnaiberk. Komárkovým dílům věnuje muzeum v létě i sousední výstavní sál. "Tam bych chtěl vystavit jeho grafiku, jeho kresby, fotografie z jeho života, ilustrace a takovou drobnější výtvarnou práci, která je s ním spojená. Plus nějaké zajímavosti, které s ním souvisí. A rád bych prezentoval i třeba nějaké dokumentární filmy," dodal ředitel. Muzeum proto uvítá, pokud mu někdo zapůjčí dobové fotografie či jiné dokumenty související s životem a dílem nejznámějšího semilského výtvarného umělce.

Výstava bude v muzeu od 22. června do 12. srpna. Komárek se na Semilsku narodil, znovu tu pak žil od 60. let minulého století. Nazýval se malířem Pojizeří a byl pravidelným účastníkem každoročních setkání pojizerských malířů. Komárek byl nejen známým malířem a grafikem, ale také vyhledávaným ilustrátorem, glosátorem a literátem. Známé jsou jeho ilustrace k Máchově Máji či Hrubínově Romanci pro křídlovku. Oblíbený byl nejen díky své tvorbě, ale i pro svou přátelskou povahu, životní optimismus a humor. Vypravěčské umění mnohokrát prokázal v pořadu Tobogan stanice Praha Českého rozhlasu. Jeho díla vlastní desítky českých i zahraničních galerií, umělec je představil na 150 samostatných výstavách po celém světě. Své obrazy Komárek označoval za kousek ticha v současném kultu ošklivosti. Nechtěl šokovat. Maloval bezbranné lidi s citlivou duší.