První koncert letošního cyklu bude v šumperském Klášterním kostele, ve stejném složení se hudebníci objeví i následující den v Jeseníku. "Představí se na něm jedna z nejtalentovanějších českých hráček na klarinet Anna Paulová a klavírista Lukáš Klánský. Anna Paulová je studentkou AMU v Praze, ale na svém kontě má již neskutečnou řadu uměleckých úspěchů. Je držitelkou řady cen z národních a mezinárodních soutěží," uvedl Janků. Podotkl, že Klánský patří k nejvýznamnějším a nejžádanějším českým klavíristům mladé generace.

V březnu pořadatelé zařadili do programu fenomenálního mladého českého klavíristu Matyáše Nováka. "Návštěvníkům koncertů není to jméno neznámé, proto se opět můžeme těšit na skvěle provedená díla, tentokráte z pera Fryderyka Chopina a Ference Liszta. Tyto koncerty jsou plánovány na 26. března do Šumperka a 27. února do Jeseníku," doplnil ředitel festivalu.

V dubnu se na pódia v regionu po letech vrátí Smetanovo trio, které hraje ve složení Jiří Vodička (housle), Jan Páleníček (violoncello) a Jitka Čechová (klavír). V ryze českém programu zazní podle pořadatelů díla Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany. Smetanovo trio vystoupí 23. dubna v Šumperku a 24. dubna v Jeseníku. O měsíc později jsou v plánu koncerty kytarového dua Siempre Nuevo. "Soubor Siempre Nuevo hraje ve složení Matěj Fryml a Patrik Vacík a patří ke špičce ve svém oboru u nás," dodal Janků. V Českém Brodě čeká návštěvníky na konci dubna koncert houslisty Jaroslava Svěceného, na akordeon zahraje Ladislav Horák.

Festival vážné hudby bude poté pokračovat ve druhém cyklu také od září. Do programu pořadatelé zařadili například koncert houslistky Olgy Šroubkové či vystoupení Moravské filharmonie. Bližší informace k programu lze nalézt na stránkách www.klasikaviva.cz.

První ročník festivalu Klasika Viva se uskutečnil v roce 2001. Každoročně jej navštíví přes 2000 posluchačů. Smyslem festivalu je nabídnout lidem na severu Olomouckého kraje kvalitní koncerty vážné hudby v podání mladých úspěšných umělců či hudebníků známých jmen.