Výstavou galeristé dokumentují zásadní zlom ve vnímání času v průběhu 19. století - od cyklického vnímání podle běhu přírodních cyklů či dělení liturgického roku až k lineárnímu času s vývojem od začátků ke konci, k lepšímu a dokonalejšímu.

Galerie téma rozdělila do tří kapitol. V první se věnuje zachycování alegorií času, personifikaci, ročním obdobím či denním dobám. Druhá část představuje díla, v nichž se malíři pokusili v krajinomalbě zachytit na plátně okamžik v přírodě. "Velkou roli v krajinomalbě například hrála oblaka," řekla Reitspiesová. Třetí část výstavy přináší pohled na koloběh života. Na portrétech zobrazuje pohled na člověka od dětství přes dospělost až ke stáří.

Díla zapůjčila řada galerií v Česku, velkou část tvoří vlastní sbírky Západočeské galerie. Výstavy tematicky související s ústředním tématem Smetanovských dnů galerie připravuje od roku 2009. Protože dosud nemá budovu pro stálé vystavení sbírek, vítá podobnou příležitost představit návštěvníkům díla jinak dlouhodobě ukrytá v depozitářích. Protože Smetanovské dny se vždy věnují tematicky 19. století, jsou na výstavách zastoupena jména umělců z této doby, které širší veřejnost zná, dodala Reitspiesová.