"Těžištěm publikace je analýza erotických a sexuálních momentů v každodenním a svátečním životě lidových vrstev, v materiální a duchovní kultuře, ale také ve způsobech chování, v rámci rodinné výchovy, manželských vztahů a podobně. Tato problematika byla v minulosti tabuizována a předmětem hlubšího odborného zájmu začala být až od poloviny 20. století," uvedl etnograf Slováckého muzea Petr Číhal.

Kniha je rozdělena do pěti tematických okruhů. "První představuje erotiku v rodinných obyčejích a každodenní realitě, další oddíly přibližují erotiku a magii, erotiku ve výročních obyčejích, erotiku v lidovém umění na příkladu muzejních sbírek a erotické motivy v lidové písni," uvedl Číhal.

Etnografové se podle něj při bádání museli vyrovnávat s nedostatkem důležitých údajů a informací i s jejich nesnadným získáváním při terénních výzkumech. Hodnotu publikace spatřuje především v její pramenné základně. Je tedy přínosem jak pro etnografii, tak pro mezioborová studia. Určena je nejen odborné, ale i laické veřejnosti. K dostání je spolu s dalšími publikacemi v budovách Slováckého muzea a v e-shopu na muzejních internetových stránkách.